Nu har det gått en tid sedan jag fick svaren på alla mina prover och började följa förslag på vad jag bör äta. Det är glädjande att se att jag faktiskt börjar få mer energi. Jag vågade inte riktigt tro på det till en början. Förändring kan vara svår att se när den sker successivt – små förändringar varje dag. Nu ser jag dock att jag behöver vila mindre och orkar mer. Det känns helt underbart.
Nu har jag ätit klart antibiotikan för bakterierna i tunntarmen och skickat iväg nya utandningsprov till England för att se om de är borta. Det får jag svar på om 10 dagar då jag ska gå tillbaka till läkaren. Spännande.
Nu har jag ätit klart antibiotikan för bakterierna i tunntarmen och skickat iväg nya utandningsprov till England för att se om de är borta. Det får jag svar på om 10 dagar då jag ska gå tillbaka till läkaren. Spännande.
Innan vi går vidare vill jag påpeka att jag inte är expert eller proffs på det här. Jag beskriver min resa utifrån mina perspektiv och med den begränsade kunskap jag har. Om du är intresserad av något som jag skriver om rekommenderar jag dig att söka pålitliga källor och ta reda på mer den vägen.
Något som kom fram på proverna var att jag hade stor proteinbrist. Det har visst de allra flesta som är eller har varit vegetarianer/veganer visar deras prover. Det räcker alltså inte att äta kött till lunch. Nu har jag hittat världens godaste frukost! Bananpannkakor. Superenkla att göra. Jättegoda och med mycket protein. Jag mixar 3 ägg med en banan och steker i lite ghee.
Efter jag slutade med antibiotikan har jag blivit uppmanad att äta enligt “low Fod Map”. Att äta så här hjälper tydligen många med matsmältningsbesvär som gaser, svullnad, IBS m m. (Det finns också risker med den enligt vissa så denna kostbehandling får göras med omsorg och inkännande.) För mig är den viktigt eftersom jag precis har avdödat bakterier i tunntarmen,
Det innebär att man äter mat som innehåller mycket prebiotika. FodMap betyder Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Dessa är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. Det är en kostbehandling som används idag inom den svenska sjukvården av dietister.
Det innebär att man väljer bort fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. Man undviker t ex bönor, kikärtor, linser, vitlök, lök, kål, broccoli, äpplen, päron, Dessutom undviker man laktos , olika sötningsmedel och vissa sädesslag. Jag äter ju redan inga mjölkprodukter, socker, processad mat eller gluten så just detta är inget problem. Tanken är att man testar ett tag, kanske tre månader. Mår man bättre kan man börja återinföra olika delar för att se vad som just jag inte mår bra av.
Här kan du se en karta över vad har mycket eller lite Fodmaps. (Källa: Gastroenterology Consultants of San Antonio)
Jag har ett äppelträd med underbart goda Aroma-äpplen i trädgården. Äpplen bör jag inte äta. Men jag har gett mig själv tillåtelse att äta ett om dagen. För övrigt delar jag med mig samt styckfryser bitar till vinterns smoothies och klyftor till ev framtida pajer.
Om det bara vore att äta mat som är låga på Fodmap hade det varit en sak. Nu bör jag dessutom dra ner på oxalater. Fast det får man göra långsamt. Annars kan det bli starka reaktioner i kroppen.
Kanske kommer du ihåg att du lärde dig när du var liten att inte äta för mycket rababer. Det beror på att den har mycket oxalater (innehåller oxalsyra). Det har t ex också spenat. Det var okej att äta förr när vi åt det bara när det mognade. Nu äter en del spenat varje dag i sin smoothie eller sallad och då blir det förstås en annan sak.
Oxalater är ämne som finns i många växter och som tas upp i kroppen och fälls ut som kristaller i bla njurstenar, men även i alla andra vävnader i kroppen. Det kan troligen bidra till en mängd olika symptom inkl sömnstörning, smärta, ledvärk, svullnad, frekventa urinträngningar, hudsymptom, autoimmunitet och psykiska symptom. Vissa växter innehåller särskilt höga nivåer av oxalater som t ex rabarber, spenat, rödbetor, nötter, te och choklad. När du biter i en kiwi kan du ibland känna en stickande känslia i munnen. Det är de vassa oxalatkristallerna som skär in i munslemhinnan.
Här är en intervju med Peter Martin, från FunMed där han pratar om oxalater för dig som är mer intresserad. Den finns också på Funmeds hemsida, fundmed.se. https://play.acast.com/s/halsosnack/157petermartin-varfordingronasmoothieintearsanyttigsommantrott-
Nu gäller det för mig att kombinera låga Fodmaps med att undvika livsmedel med höga oxalatvärden. Då försvinner en hel del. Jag har ätit mycket torkade fikon tidigare. Det har jag slutat med när jag förstod att de hade mycket oxalater.
Som tur är är både kött, ägg, meloner (cantaloupe och honungsmeloner), banan och lite annat okej i båda dieterna. Jag älskar Renée Voltairs bovetekex med sesampasta och gurka. Både bovete och sesamfrön innehåller dock mycket oxalater så det får bli då och då – extra njutbart.
Ja, det var en liten rapport om var jag är nu. Det är tur att inget av det här är för evigt. Det går jättebra nu. Speciellt när jag känner positiva effekter.
Share
2 Comments
Leave a reply →