Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Andning – Relaxator

Andning

Andningen är oerhört central för vår hälsa och livskvalitet. Här är några av de positiva effekter som en bra andning ger:

 • Syresättning:   En bra balans mellan syre och koldioxid ger en optimal syresättning av kroppens celler. Syre är helt avgörande för att våra celler ska kunna producera energi och utföra sina uppgifter. Virus och bakterier trivs i syrefattiga miljöer så en god syresättning stödjer vår hälsa.
 •  Stressreducering:   En bra andning ger balans mellan aktivitet (inandning) och avslappning/återhämtning (utandning). När vi andas med bröstkorgen – det som kallas kamp- och flyktandning – frigörs stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. Vi kan inte vara lugna och avslappnade och samtidigt ha en andning som är stressad, spänd, orytmisk och snabb.
 • Smärtlindring    När vi blir rädda/spända upplever vi större smärta. Genom att förlänga utandningen och andas djupare minskar vår upplevelse av smärtan.
 • Stöttar organ:   Djupandning gör att diafragman, vår viktigaste andningsmuskel, ger massage åt tarmar, magsäck och andra organ i buken. En avslappnad, rytmisk, långsam andningsrytm ger ett avslappnat och rytmiskt hjärta. Lungorna rensar blodet och djupandning gör detta arbete effektivare.
 • Kontakt med vårt centrum:   En djup avslappnad andning påminner oss om vårt naturliga lugn. Det är lättare att inte fokusera på tolkningar av upplevelserna som naturligt kommer och går utan i stället känna igen det alltid närvarande varandet/upplevandet.

De vanligaste problemen är att vi andas genom munnen, vi andas högt uppe i bröstet, vi andas snabbt, vi andas oregelbundet och orytmiskt eller så håller vi andan.

 Fem viktiga principer för en bra andning

 • NÄSAN:   Andning ska vara in och ut genom näsan. I näsan förbereds luften för luftvägar och lungor då den värms, fuktas och rensas från bakterier. Andning genom munnen ger en kall, torr, rå luft full av bakterier som når lungorna. Utflödet av vatten är 40% större vid munandning jämfört med näsandning.
 • MAGEN:   Andningen ska nå “djupt ner i magen” så att luften hamnar i de nedersta delarna av lungorna. Det gör den genom att vi andas med diafragman.
 • AVSLAPPNAD:   En bra andning är avslappnad och lugn. Många av oss har en spänd andning som sitter högt uppe i bröstet. Vi andas ofta snabbt. Istället för optimala 6-12 andetag i vila tar vi 15-25 andetag.
 • RYTMISK:   Andningen ska vara rytmisk och regelbunden. Rytmer får oss att må bra – rytmisk musik eller en rytmisk joggingtur. Dag, natt, månen, hormoner, menstruationscykel – alla följer de en rytm. Många gånger andas vi på samma sätt som om vi körde bil med gasen ena sekunden och bromsen nästa sekund. Det innebär att andningen är orytmisk och kroppen upplever det som jobbigt.
 • TYST:   När vi suckar, stånkar, pustar, snorar, snörvlar, hostar, harklar eller snarkar tar vi samtidigt ett andetag. Det är omöjligt att inte andas när vi ger ljud ifrån oss. Dessa andetag är i allra högsta grad oregelbundna och är ett ineffektivt sätt att andas på som tar mer av kroppens resurser än nödvändigt.

Fem sätt att åstadkomma en bra andning

 • Andningsmedvetenhet:   Bli medveten om hur du andas i olika situationer i vardagen.
 • Stäng munnen:   Stäng munnen så ofta som möjligt för att säkerställa att andningen sker in och ut genom näsan.
 • Förläng utandningen:   Utandning är kopplat till avslappning och återhämtning. Förlängd utandning åstadkoms t ex genom andningstränaren Relaxator. Det ger ökad avslappning, en mer rytmisk andning och en bättre och djupare inandning.
 • Fysisk aktivitet med stängd mun:   Rörelse i kombination med bra andning ger en kropp i balans. De flesta av oss till hör gruppen som tränar för lite eller som tränar hårt. Om kroppen själv får bestämma blir träningen kanske mer lågintensiv och andningen sker genom näsan.
 • Kroppsmedvetenhet:   Hållningen och nivån av avslappning i kroppen påverkar andningen. En upprätt hållning underlättar en andning med diafragman. Genom att slappna av i olika situationer där vi spänner oss omotiverat får vi också en bättre andning.

Relaxator

Relaxator andningstränare hjälper dig att uppnå en optimal andning så att syresättningen i kroppen ökar. Relaxatorn gör att andningen blir mer rytmisk och avslappnad samtidigt som diafragman stimuleras och luften hamnar nere i mellangärdet.

Relaxatorn kan användas både i akutsituationer som vid astma, hög stress och oro, såväl som i förebyggande syfte. Vi andas hela 25 000 andetag varje dag och när vi andas på ett sätt som inte är optimalt, får vi syrebrist i kroppen. De organ som påverkas allra mest är exempelvis hjärna, hjärta, muskler och ögon.

Du kan köpa Relaxatorn genom att skicka ett mail här. Den kostar 300 kr + frakt. Det är samma pris som om du handlar direkt från leverantören. Det ger mig en liten slant som stöd i min verksamhet här på bloggen. Här hittar du en broschyr med mer information om andning i allmänhet och Relaxator andningstränare i synnerhet. Du kan också köpa Anders Olssons utmärkta bok “Medveten Andning” genom mig. Den rekommenderas varmt. Priset är 200 kr + frakt.

Share

One Comment

 1. Pingback: Livet som det är

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco