1. Powder of Life – mitt gröna pulver
Varje dag dricker jag Powder of Life. Det är ett grönt pulver som blandas ut i vatten och som har många hälsofördelar. Alla beståndsdelarna i Powder of Life är oförändrade och oförädlade. De är torkade eftersom det bäst behåller näringsämnen på längre sikt på naturlig väg. Kombinationen av ingredienser har positiv effekt på hela kroppen, rensar ut gifter samt normaliserar blodtryck och blodsocker. Det ger bättre hud, får tarmen att fungera bättre, ger mer energi för att bara nämna några av de positiva effekter som det innebär att dagligen tillföra den här näringen. Det handlar inte om ett kosttillskott utan mer om potent, näringsrik mat. Många gånger rubbar vi balansen när vi bara tillför t ex vissa mineraler. Det är bättre att få i oss det vi behöver via bra mat. Powder of Life och Chiapsyll (se nedan) är just det tycker jag. Inte minst märker jag hur båda produkterna stöttar mitt ibland hoppande blodsocker och gör så att jag känner mig mätt och nöjd utan sug.
Powder of Life finns i flera former där innehållet har anpassats till olika behov. Man börjar med Powder of Life T som stärker och förbereder tarmen för Powder of Life A, allmän, som har en starkare utrensande effekt. Sedan kan man gå vidare och även inkludera en unik havsalg som har kraftigt utrensande effekt på t ex tungmetaller och andra gifter i kroppen. Den äter jag sedan ett par månader tillbaka.
Kontakta mig gärna om du är intresserad av att börja äta Powder of Life. 250 g Powder of Life A kostar 300 kr. Jag har också en frekvensanalysapparat som mäter olika värden i kroppen innan man börjar och efter att man ätit Powder of Life ett tag. Jag har sett väldigt goda resultat hos de som har ätit Powder of Life ett tag, inte minst hos mig själv. Det känns bra att kunna prata om produkten eftersom jag själv har kunnat utvärdera den både hos mig själv och hos andra. Här är några av de ingredienser som finns i Powder of Life, A. (I T som man börjar med ingår inte Chlorella.)
Blåbär (Vaccinium Myrtillus)
Ett fantastiskt bär som innehåller stora mängder flavonoider och antioxidanter av typen antocyaniner (som ger blåbäret dess blå färg), vilka sägs förebygga hjärt-kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga sjukdomar genom att skydda cellerna i din kropp. Blåbärets antioxidanter har också antiinflammatoriska egenskaper med skyddande inverkan, speciellt för ögats näthinna och små kärl. Innehåller rikligt med vitaminer och mineraler, bl.a. C-, E-, B6, betakaroten, kalcium, magnesium, kalium, fosfor och järn. Denna imponerande mängd nyttiga ämnen gäller dock främst sorten Vaccinium myrtillus, till vilken det skandinaviska och nordvästryska blåbäret hör. Det odlade amerikanska blåbäret är av en annan sort och innehåller inte samma mängd nyttiga ämnen.
Nypon (Rosa canina)
Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter och näringsämnen som flavonoider, karotenoider, biopektin, järn, kisel, betakaroten samt antocyanider, vilka visat sig vara effektiva vid såväl cancer som hjärt-kärlsjukdomar. Nypon har i flera studier visat sig vara speciellt effektivt mot ledvärk, exempelvis artros och reumatoid artrit. Ett flertal forskare tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att bromsa de vita blodkropparnas färd mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar. Nypon anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice och kan genom sitt höga innehåll av fytokemikalier stärka immunförsvaret och hjälpa till att hålla kroppens celler unga. Nypon innehåller även mycket folsyra som är särskilt bra för kvinnor och kvinnors fertilitet.
Nässla (Urtica dioica)
Nässla innehåller även thylakoider, vilka gör att fettförbränningen sker jämnare, minskar frekvensen av blodfetter och tillfredsställer mättnadskänslan. Nässlans många vitaminer, mineraler och spårämnen stärker blodomloppet. De vidgar även kapillärerna och underlättar genomblödningen i ådrornas tunnaste kärl, vilken är livsnödvändig för att syre och näring ska nå ut till alla kroppens celler. En förbättrad cirkulation och kärlvidgande effekt motverkar exempelvis erektionsproblem och flintskallighet, är bra för ökad potens samt hans/hennes allmänlust. Nässlan stimulerar även hår-, hud- och nagelkvalitet (B-vitaminer och kiselsyra) och verkar infektionsdämpande.
Spirulina
Spirulina är en fantastisk cocktail av olika näringsämnen i mycket koncentrerad form. Spirulinan är välkänd för att ge kraft och ork. Likt ett havens naturliga penicillin innehåller algerna olika antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar. Spirulina har dessutom en kolesterolsänkande effekt som förebygger hjärt-kärlsjukdomar, samt en antioxiderande effekt som bromsar cellernas åldrande. Den innehåller också mangan, som är bra för det antioxidanta försvaret, och krom, som gör insulinet effektivare samt minskar sötsuget. Spirulina är rik på järn och innehåller alla vitaminer (utom C och D) och i stort sett alla aminosyror.
Chlorella
Chlorella är en sötvattensalg och därtill ett av världens nyttigaste och mest uppskattade födoämnen. Den innehåller 60% högvärdigt protein i form av 18 aminosyror, varav alla åtta essentiella ingår. Chlorella är basbildande och hjälper till att balansera kroppens pH-värde, men har också förmågan att binda tungmetaller och därmed rena kroppen. Den är välgörande för matsmältningen, då den får goda bakterier (lactobacillus) att mångfaldiga sig fyra gånger snabbare än vanligt. De höga halterna enzymer och magnesium hjälper kroppen att hålla en regelbunden hjärtfunktion. Klorofyll stimulerar produktionen av röda blodkroppar och hjälper till att transportera syre i kroppen och till hjärnan. Övriga näringsämnen är vitaminer, mineraler, fibrer, kolhydrater, antioxidanta ämnen, järn, zink, vitamin B1, B2, C, E och K samt betakaroten. Chlorellan har hög halt av RNA/DNA och Omega-3.
2. Chiapsyll
Jag äter också Chiapsyll varje dag. Jag brukar mixa pulvret med ett halvt äpple, lite kanel och vatten. Det tjocknar då och blir till en god gröt som håller mig behagligt mätt i minst fyra timmar utan sug. Den är perfekt under mina fastedagar, men även som frukost vanliga dagar. Man kan förstås blanda ut det med vad man själv tycker om.
Chiapsyll innehåller chia- och psylliumfrön. Chia innehåller mycket omega 3. Den sväller och bildar en gel när den blandas med vätska. Gelen saktar ner matsmältningsprocessen vilket gör att man känner sig mätt längre och får en jämnare blodsockernivå. Chiafrön har inte bara hög halt av fettsyran omega 3, utan också en bra balans mellan omega 3 och omega 6. Något vi vet idag är mycket viktigt. Endast 4 g chiapsyll om dagen täcker den rekommenderade dosen av omega 3. Chia är verkligen ett viktigt och nyttigt tillskott till vår dagliga föda. Psylliumfrön har länge använts för att förbättra tarmfunktionen. Även dessa frön sväller och bidrar till ökad mättnadskänsla.
Kontakta mig om du är intresserad av att testa Chiapsyll så skickar jag mer information. 400 g Chiapsyll kostar 300 kr.
Här är lite mer detaljerad informatin om dessa frön. Läs gärna. Det är så intressant tycker jag.
Chia (Salvia hispanica, L.)
Chia användes som basföda i centrala Mexico 1 500 f.kr – 900 f.kr. Det var då allmänt känt att detta lilla frö hade unika egenskaper som näringskälla, vilket glömdes bort och först nu i modern tid återupptäcktes. Chia är en utmärkt källa till antioxidanter, omega-3 fettsyror, mineraler, vitamin B, proteiner, kostfiber, vattenbindande kolloider, m.m.
Chiafröets mest unika egenskap är dess förmåga att binda vatten upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Vattenbindande kolloider transporterar alla nödvändiga substanser till cellerna, och brist på dessa kolloider leder till celldöd.
Chia är en av få vegetabiliska källor till omega-3 och har dessutom ett sällsynt gott förhållande mellan omega-3 och omega-6. Medan forskare är eniga om att omega-3 kan förebygga en rad olika sjukdomar är det lika viktigt att hålla rätt balans mellan olika fettsyror. Att använda enskilda kosttillskott leder sällan till balans och oftare till överdos av ena eller andra syran. Naturliga omega-3-fettsyror finns framförallt i fet fisk – som dessvärre också innehåller mycket gifter från våra hav och vattendrag. I chia är oljan stabil, vilket gör att den inte härsknar så som fisk- och linfröolja är benägna att göra.
Modersubstansen i omega-3-familjen är alfalinolensyra, som kroppen själv inte kan tillverka. Av växtrikets fleromättade fettsyror är alfalinolensyra den som innehåller det hittills högsta uppmätta antalet dubbelbindningar. Fettsyror motverkar proppbildning och håller blodet flytande, samt är nödvändiga för att vi ska kunna tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Den som har brist på omega-3 får mer trögflytande blod vilket medför risk för blodpropp. Man har också sett att fettsyror motverkar inflammationer, vilka brukar vara första tecknet på åderförkalkning. Vid sjukdom och stress förbränns omega-3-fettsyror väldigt fort, vilket kan ta sig uttryck i torr hud, skrovliga armbågar, ojämn pigmentering, torrt hår, sår i hårbottnen, håravfall, räfflade naglar, m.m.
Med en minsta fetthalt på 20%, av vilka 60% består av alfalinolensyra, ger chiamjöl 12 g omega-3 per 100 g mjöl. Det betyder att den dagligen rekommenderade dosen av omega-3, 440 mg, täcks av endast 4 g chiamjöl. Mjölet är också rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och innehåller bor, som fungerar som katalysator för upptaget av kalcium. Chia innehåller inget gluten, vilket öppnar nya möjligheter för tillverkning av livsmedel för glutenintoleranta.
Om man blandar chia med vatten och låter det stå i ca 10 minuter bildas en fast gel. Det beror på de lösliga kostfibrer som finns i fröet. Samma gelbildning sker i magen när man äter chia och bildar en barriär mellan kolhydrater och matsmältningsenzymerna som bryter ner dessa till socker. Förutom de uppenbara fördelarna för diabetiker innebär denna långsamma nedbrytning av kolhydrater ökad uthållighet: en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet blir jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. Indianerna i Mellanamerika åt en matsked chia för att orka med ytterligare många timmars vandring. Långsammare matsmältning gör också att vi tillgodogör oss näringsämnena på ett mycket bättre sätt och att vätskebalansen bibehålls, vilket gör chia till en bra produkt för den som vill gå ner i vikt.
Som proteinkälla absorberas chia lätt, vilket gör att näringsämnena snabbt når kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnmad av muskelceller hos idrottare och motionärer.
Psyllium
Psylliumfrön har länge odlats i Indien och använts för att förbättra tarmfunktionen. Frönas skal innehåller i stort sett bara vattenbindande kolloider. Själva fröet kan ej brytas ned av magsyrorna utan går intakt genom hela matsmältningssystemet. Fröet sväller liksom chia i magen och ger ökad mättnadskänsla.
Share
3 Comments
Leave a reply →