Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Om Michael Mosleys bok “5:2 dieten”

| 3 Comments

I förra veckan fick jag äntligen tag på Michael Mosleys bok om 5:2 dieten. Den har sålt oväntat bra och var slut på t ex Ad Libris. Irriterande bra om man får tro Alex Schulman som var upprörd över att de tre böcker som toppar Ad Libris försäljningslista handlar om 5:2 dieten. Det säger mycket om det intresse som råder runt om i bl a Sverige.

Boken tog inte många timmar att läsa. Den var, i mitt tycke innehållsmässigt, mycket tunn. Den hade säkert varit ett bra stöd om jag just skulle börja med dieten dock. Nu har jag hållit på i över tre månader och det gör ju att jag har egna erfarenheter att lära av. Det jag tyckte var intressant var den första delen där Dr Mosley redogör för den befintliga forskningen. Absolut inspirerande och motiverande.

5 2 dieten

Kritiska röster har kallat dieten två dagar svält och fem dagar hetsätning. Forskning visar faktiskt att när man halvfastar äter man successivt oftast alltmer hälsosamt även de andra dagarna. Inte tvärtom. Relationen till mat verkar balanseras och det blir lättare att inte följa invanda tanke- och känslomönster kring mat. Har man haft problem med ätstörningar är det nog inte en bra idé att hålla på med periodisk fasta dock.

Forskning har länge visat på att den enda åtgärden som förlänger livslängden är kalorireduktion. Det verkar som om halvfasta är det enklaste sättet att få till kalorireduktion i längden för många människor. Att äta kalorisnålt varje dag hela livet verkar vara svårt för många. IGF-1 är ett hormon som har tillväxtfrämjande effekt på nästan alla celler. Bra när vi är unga, men höga nivåer gör att vi åldras snabbare. Det verkar finnas ett samband mellan höga nivåer av IGF-1 och flera typer av cancer. Fasta får kroppen att tillverka mindre IGF-1. Dessutom verkar fastan aktivera ett antal reparationsgener.

Jag har läst på flera andra ställen om värdet av kalorireduktion för att svälta ut cancerceller. Att t ex vara i ketos gör att cancercellerna som lever på kolhydrater inte får någon näring alls, medan övriga celler tar näring från fettet.

Imse vimse spindel

Kalorireduktion har positiv inverkan på många olika hälsoproblem, inte bara cancer. Jag har en vän som har typ2 diabetes vilket lett till problem med synen. Han påbörjade ett åttaveckors program där han bara skulle äta 800 kalorier om dagen. Efter bara några dagar var blodsockret bra och han kunde sluta med sin medicin. Det dröjde inte heller länge innan synen förbättrades. Här kan du läsa mer om försöken med att vända diabetes typ 2 genom kalorireduktion.

Annan forskning har också tidigare visat att det inte bara handlar om antalet kalorier vi äter utan också om när dessa kalorier konsumeras. Man har t ex gett möss en fettrik diet med exakt samma mängd kalorier men en grupp fick småäta när de ville och den andra gruppen fick äta sin mat inom en åttatimmarsperiod. De fastade alltså ofrivilligt i 16 timmar. Gruppen som fick äta hela tiden hade efter hundra dagar höga kolesterolvärden, högt blodsocker och leverskador. Den andra gruppen som delfastade hade gått upp 28 % mindre i vikt och drabbades i lägre grad av leverskador trots att de hade ätit samma ohälsosamma mat. De hade också lägre grad av kronisk inflammation vilket gör att de löpte mindre risk för att drabbas av t ex hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, stroke och Alzheimers. Studier av människor visar att periodisk fasta skapar förutsättningar för fördröjt åldrande, minskad risk för Alzheimers, demens och minnesförlust, förbättrad kognitiv förmåga. Själv tränar jag ju minnet varje dag så det är svårt att avgöra om mitt minne blivit bättre p g a träningen eller dieten, men jag ser ju att mina resultat på träningen förbättras hela tiden.

Något av det allra mest glädjande är att ett forskningsområde visar att fasta också kan förbättra humöret! Inte bara som en psykologisk effekt av att gå ner i vikt t ex. Det finns något som heter BDNF som både skyddar hjärnan mot demens och åldrande samt också ökar känslan av välbefinnande. Ett par veckor efter att man börjat med 5:2 dieten stiger BDFN-nivåerna. Detta är förmodligen en av anledningarna till att så många hävdar att det är lätt att följa 5:2-dieten. Hjärnan blir dessutom mer alert som den ju har lärt sig att vara för att hitta ny mat efter en period av svält.

När det gäller viktminskning visar undersökningar att den ökar när antalet kalorier begränsas endast ett par dagar i veckan jämfört med lågkaloridiet hela tiden. Precis det som försöken med möss som beskrivs ovan visar på. Dessutom förlorar man inte muskelmassa genom den här dieten som man kan göra med andra dieter.

Det var mycket om forskningen kring periodisk fasta. Här kommer en kort sammanfattning av fördelarna:

  • Viktminskning
  • IGF-1 nivån sjunker som betyder att risken för åldersrelaterade sjukdomar minskar
  • Reparationsgener aktiveras
  • Bukspottskörteln får vila som ökar insulinets effektivitet. Minskar risken för fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt försämrad kognitiv förmåga
  • Förbättrat humör och känsla av välbefinnande

Personligen kan jag se att stämmer med viktminskning. Jag står för tillfället stilla, men har gått ner 9 kg på tre månader. Jag märker att mitt midjemått har minskat högst betydligt vilket känns extra bra och var en anledning till att jag verkligen ville gå ner i vikt. Jag har förstått att just bukfetman tyder på lagring av fett inne i kroppen kring vitala organ och att det inte alls är bra. Jag har ärftlig risk för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom båda mina föräldrar fick hjärtinfarkter. Jag upplever att det är enkelt och känns bra att äta på det här sättet och tror att det blir lätt att fortsätta inte bara en kortare tid. Jag kommer att gå över till 6:1 när jag inte vill gå ner mer i vikt. Jag har dock en personlighet som går in för något till 100 % för att sedan gå in för något annat till 100 % så vem vet?

Källa till all information i dagens inlägg är:

Michael Mosleys och Mimi Spencers bok ” 5:2 dieten Friskare, smalare, längre liv med halvfasta” Bonnier Fakta

 

English translation will follow. Pls check in again in a day or two! Thank you!

Share

3 Comments

  1. Pingback: Nya modebantet | Svensson

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco