Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Periodisk fasta

| 0 comments

När jag påbörjade min hälsoresa kändes det naturligt att också börja bara äta under ett 8 timmarsfönster. Det låter logiskt att kroppen får möjlighet till vila, återhämtning om ingen mat kommer i den på 16 timmar. Detta är en form av periodisk fasta. Jag kan tänka att det borde förbättra sömnen får dem som har problem med den.

Tidigare har jag provat 5:2 under en längre tid. Det har jag bloggat om tidigare. Du kan skriva in det i sökrutan om du är intresserad att läsa mer om den erfarenheten. Då använde jag mig av periodisk fasta framför allt för att gå ner i vikt. Och det gjorde jag. 25 kg gick jag ner.

Den här gången var det inte huvudanledningen även om viktnedgång definitivt är något jag tacksamt tar emot. Jag gick upp mycket när jag bröt benet/foten och ser också att det är en vanlig effekt av låggradig inflammation. Jag har faktiskt gått ner 7,5 kg på tre månader,

Jag dricker citronvatten fram till kl 11 på förmiddagen då jag äter frukost. Jag avslutar mitt trejde mindre mål kl 19.00. Jag känner ingen hunger. Om jag av någon anledning missar citronvattnet på morgonen kan jag uppleva hunger, men inte annars. Jag upplever att det är enkelt att äta så här. Nu är det förstås lättare för mig som lever själv och inte har andra att ta hänsyn till när det gäller mattider m m.

Jag hittade information på Fb som förklarar de positiva effekterna av fasta. (Jag har tyvärr ingen källa.) Mycket förenklat, men ändå intressant tycker jag. Det ökar motivationen för mig att veta att fastan har dessa regenerativa effekter!

Fas 1: Fastan startar.

Näringsämnen bryts ner och kommer ut i blodet via tunntarmen. Kolhydrater omvandlas till sockermolekyler (glukos) och får blodsockret att öka. Bukspottkörteln utsöndrar hormonet insulin för att sänka blocksockret.

Fas 2: Efter ca 4 timmar

Här kan man börja känna hunger eftersom blodsockret sjunker igen . Insulin transporterar glukos till muskler och lever som en snabb källa till energi. Överskottet förvaras sedan i levern. Insulin styr också fettförbränningen.

Fas 3: Efter ca 8 timmar

Blodsockret normaliseras. Kroppen lugnar sig successivt. Kroppen använder glukogen förråden till att skapa glukos för energi. Nu får matsmältningsorganen en paus.

Fas 4: Efter ca 10 timmar

När kroppen har använt upp glukosförråden ändras metabolismen. Kroppen börjar ta av fettförråden för energi. Du får mer energi igen. Olika hormoner frigörs som t ex testosteron och adrenalin för att bränna fett. Tillväxthormoner frigörs som gör att du inte förlorar muskler under fastan.

Fas 5: Efter ca 12 timmar

Kroppen skapar fler ketoner och kroppen går in i ketos. Ketoner är fettsyremolekyler som kroppen använder för energi i stället för glukos. De är särskilt viktiga för hjärnan. De ger energi, reparerar hjärnceller och förebygger sjukdom. Du känner dig mer alert och koncentrationsförmågan förbättras.

Fas 6: Efter ca 14 timmar

Kroppen börjar att regernerar sig. Cellernas effektivitet ökar. Immunsystemet stärks och åldrandet saktar ner.

Här pratar man om autofagi som är en viktig städprocess i kroppens celler.

“Definition av autogfagi: Cellers egenskap att kunna skilja ut och bryta ned skadade eller överflödiga beståndsdelar genom autofagosomer. Autofagi spelar en stor roll i biologisk metamorfos och i samband med osteoklasters nedbrytning av benvävnad. Defekt autofagi hänger samman med ett flertal olika sjukdomar inklusive neurodegenerativa sjukdomar och cancer.”*

“Ordet betyder “att äta sig själv” och syftar på¨hur gammalt skräp (organceller, proteiner och cellmembran) identifieras för att sedan bryas ned eller återvinnas. Det finns en liknande process som kallas apoptos – programmerad celldöd. Celler är programmerade att dö efter en viss tid. Det är en viktig process för att bibehålla god hälsa. Autofagi förstör inte hela cellen, utan bara de delar som behöver bytas ut. Om den här processen inte fungerar som den ska kan det resultera i sjukdom – t ex cancer eller Alzheimers. “** Autofagi börjar efter 14 timmar.

Autofagi stannar av när vi äter. Kroppen blir upptagen med att ta hand om alla näringsämnen som kommer in. Därför har fasta dessa regenererande effekter.

Källa:

* Citatet 1 ovan kommer härifrån Karolinska Institutet:

https://mesh.kib.ki.se/term/D001343/autophagy

**Citat 2 kommer härifrån: https://rigmormortis1998.wordpress.com/2016/10/03/fasta-satter-fart-pa-autofagi/

Share

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco