Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Låggradig inflammation – alla sjukdomars moder

| 2 Comments

När vi pratar om inflammation i allmänhet kanske vi pratar om akut inflammation. D v s kroppens reaktion på en infektion – att något skadligt har kommit in i kroppen som t ex bakterier, virus eller svamp som kroppen vill försvara sig mot. Det kan vara efter en skada som ett öppet sår eller genom annan skadlig påverkan. Då blir det rött, svullet, varmt, gör ont och den skadade delen fungerar inte lika bra längre.

Det allra vanligaste idag är dock låggradig inflammation som också kallas tyst inflammation. Den kan man gå med i åratal utan att veta om det. Den är en bakomliggande faktor vid de flesta sjukdomar och till vårt åldrande. Det är ett inflammatoriskt tillstånd som blivit kroniskt. Det är som ett stresstillstånd i kroppen

Olika symtom på låggradig inflammation kan t ex vara:

  • Övervikt
  • Infektionskänslighet
  • Cancer
  • Artros
  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Psoriasis
  • Diabetes
  • Alzheimers
  • Depression
  • Crohn´s sjukdom

Det är alltså viktigt att vi gör vad vi kan för att undvika det som är inflammationsdrivande. Här har vi anledningen till att så många idag äter Antiinflammatorisk kost. Felaktig kost är en mycket viktig anledning till att vi får och underhåller låggradig inflammation. Det handlar om att stärka det friska och ge vår kropp en möjlighet att göra det den är bra på. Hålla oss friska och starka.

Ett tecken på att det finns låggradig inflammation i kroppen är höga kolesterolvärden. Kolesterol utsöndras för att hantera inflammationen. När väl inflammationen går ner sjunker oftast också värdena. Skönt att veta att det finns alternativ till statiner som inte verkar vara det vi allra mest vill stoppa i oss. I alla fall inte jag.

Det har visats att låggradig inflammation kan ha en stor roll när det gäller t ex depression. En stor Harvard-studie kopplar ihop depression med inflammationsframkallande mat som socker, vitt mjöl och margarin. De kvinnor som åt mycket av detta löpte upp till 41 procent högre risk att drabbas av depression (oberoende av kroppsvikt). Det är ju inte så märkligt tycker jag eftersom kropp och sinne hör ihop. Bo H Jonsson, psykiater i 30 är säger: ” Det finns en tydlig koppling till socker men även, tror jag, till typen av fett. Dessutom finns det forskning som tyder på att olika mineral- och vitaminbrister ibland har betydelse.”  Bo Jonsson pekar på att det kommit flera stora epidemiologiska studier de senaste fyra åren. De har publicerats i ansedda tidskrifter och kopplingar har även setts till bipolär sjukdom och schizofreni liksom till adhd och, om än något mer kontroversiellt, till autism.

Något av det som kanske är allra mest inflammationsdrivande i kosten är:

  • Socker
  • Fröoljor (solros-, majs- och sojaolja)
  • Raffinerad säd, t ex vetemjöl
  • Processad mat
  • Alkohol

När vi väl har låggradig inflammation finns det vissa faktorer som har en tendens att få den att öka:

  • Övervikt
  • Infektioner
  • För mycket omega 6
  • Högt insulin
  • Obalans i mage/tarm
  • Kronisk stress
  • Stillasittande
  • Oxidativ stress ( t ex rökning)
  • Kroppsfrämmande ämnen, gifter
  • Vävnadsskador

Ett bra sätt att undersöka om man har låggradig inflammation är att ta CRP (c-reaktivts protein). I vanliga sjukvården ska ett sådant värde ligga under 4. Men inom t ex FunMed menar man att det bör ligga under 1. Då behöver man ta ett högsensitivt CRP för att kunna mäta det. Jag hade 12 i CRP när jag kom till FunMed och var frisk. D v s jag hade ingen annan infektion/inflammation som pågick. Jag har haft hoppande CRP åtta år och aldrig under 3. Detta är ett billigt prov som man ju ofta tar på vårdcentralen när vi kommer in och är sjuka.

Det vi kan göra för att dämpa den låggradiga inflammationen är att äta bra mat. Det innebär att undvika socker, gluten och mjölkprodukter. Äter vi kött bör det vara från gräsbetande djur. Vi behöver nog ta ett Omega3-tillskott varje dag (gärna som innehåller GLA). Vi kan behöva ta kosttillskott för att motverka/åtgärda näringsbrister. Våra jordar är idag så utarmade att de grönsaker vi äter inte längre har den näring som vi behöver. Jag tänker att det är bra att äta varierat och från många olika färggrupper. Vi behöver få i oss mycket antioxidanter för att motverka de fria radikalerna. Idag vet man värdet av god tarmbalans. Det innebär att vi behöver mjölksyrade produkter samt probiotika. Och vi behöver röra på oss! Meditation/mindfulness är säkert också ett bra verktyg.

Det är självklart individuellt vad det viktigaste är och var och får lyssna till sin egen kropp. Här vill jag igen påpeka att jag är en ren amatör när det gäller detta. Jag har bara sammanfattat lite av den information jag hittat och även fått från min läkare förstås.

I mitt fall är nästa steg att åtgärda alla brister och obalanser i kroppen för att se om det räcker för att kroppen själv ska kunna ta hand om den kroniska virus som nog ligger bakom min låggradiga inflammation. Om detta inte räcker kommer vi att gå vidare och undersöka om jag har något kroniskt virus och i så fall vilket. Det är bara det att många av dessa är svårbehandlade. Förhoppningsvis klarar kroppen att själv slänga ut den när den är stark och i balans.

Mycket av informationen här kommer från ett intressant webinarium som Peter Martin hade för ett tag sedan. 5 november är nästa kostnadsfria webinarium med Peter Martin. Denna gång om “Eliminationskost”. Du anmäler dig på Funmeds sida. Här finns också en film om inflammation och utmattning med Peter Martin. Jag är inte anlitad av Funmed för att promota deras verksamhet. Tycker bara att det finns mycket bra att ämta där. :)

Källor:
  • Webinarium om låggradig inflammation med Peter Martin, Funmed
  • svd.se/inflammationsdrivande-mat-kopplas-till-depression
  • vitaminer.nu/sv/blogg/halsotips/2017/07/22/slack-de-tysta-iinflammationerna-for-ett-friskare-liv.html

 

Share

2 Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco