Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Retreat på Stackudden i tystnad och enkelhet

Stackudden från uterumshållet

 

Välkommen på retreat på Stackudden i tystnad och enkelhet

Under de här dagarna lever vi ett enkelt, avslappnat liv i tystnad. Efter torsdagskvällens kvällsmat och välkomstsamtal går vi gemensamt in i tystnaden. Dagarna börjar sedan med ett avspänningspass i storstugan innan frukost. Ett pass som öppnar upp för medvetenhet om vår kropp och dess behov. Vi bjuder in igenkännandet av vår naturliga öppenhet och stillhet och låter den vara vår följeslagare i tystnaden under dagen. Vid ett par tillfällen under dagen ges också möjlighet till meditativ utforskning av verkligheten bortom trossystem och inlärda idéer. En möjlighet att upptäcka att allt är väl oavsett vad tankarna säger. I tystnaden ges sedan utrymme för fortsatta enskilda kontemplationer.

Stackudden från vägenStackudden är en gård från 1700-talet som ligger långt från annan bebyggelse i fullständig tystnad. Här finns inte ens surret av kylskåp och annan elektriskt utrustning eftersom det inte finns el. Det blir strålningsfria dagar utan internet och mobiltelefoner. (Det går att ringa viktiga samtal i skogen.) Vilsamt lyser vi upp kvällarna med levande ljus. Vi låter oss värmas av härliga brasor och kanske lysande sol. Vatten tar vi från brunnen ute på gården. Maten kommer från Stenshults Mellangård, en kravmärkt gård med bla rödkullekor. (Självklart finns också vegetariskt alternativ.) Här kan man vandra fritt åt alla håll över ängar, i skog och på otrafikerade grusvägar. I huset finns en storstuga där vi kan äta, sitta och koppla av och titta in i en sprakande brasa, rulla ut yogamattorna på golvet för avspänningspasset på morgnarna. Här finns också ett litet kök med vedspis för att värma vatten och ett uterum där man kan sitta om det regnar. På andra våningen finns två dubbelrum. I ladan ovanpå utematsalen finns ett par nybyggda enkla enkelrum. Önskar du mer enskildhet är du välkommen att ta med tält eller husbil. I ladan på andra sidan gårdsplanen finns en utematsal, utedass och en enkel dusch – “bucket shower fast med vattenkanna”. Det finns också möjlighet att duscha med badkläder på ute vid gaveln på ladan. En stor vattentank är installerad på andra våningen med vattenslang ned.

Brasmys

Att vara i tystnad är en stor gåva att ge sig själv. Det är otroligt vilsamt att för några dagar inte bli bombarderad av alla olika intryck som vi annars översköljs av i vardagen. Vi lägger mer märke till alla sinnesupplevelser. Maten smakar mer, naturens dofter blir tydligare. Vi upptäcker njutningen i det vanliga som vi så lätt missar i vardagen. Det blir också uppenbart hur gemenskap inte behöver samtal utan är självklar i tystnad. Under de här dagarna får vi bara finnas till. Utan borden eller måsten.

Jag har själv varit mycket i tystnad under olika perioder i livet och har också drivit en retreatgård med tysta retreater i drygt fem år. Under de här åren såg jag om och om igen värdet av att tillbringa tid i tystnad hos deltagarna. Även om första dygnet ofta kunde upplevas utmanande ville de allra flesta inte lämna tystnaden när väl söndagen kom. Här kan du läsa en artikel som en journalist på MåBra skrev efter att ha varit på retreat hos mig på Solåsen Meditationsgård. Fler bilder hittar du längst ner på sidan.

Hängmattegung

Vill du läsa mer om retreaten har jag skrivit ett blogginlägg om hur min dag som retreatguide ser ut. Det hittar du här.

Tider:

Torsdagen 11 juni kl 18.00 – söndagen 14 juni kl 15.00

Senaste anmälningsdag: 28 maj

Early bird rabatt: 200 kr rabatt vid anmälan före 30 april.

 

Torsdagen 9 juli kl 18.00 – söndagen 12 juli kl 15.00

Senaste anmälningsdag: 2 juli

Early bird rabatt: 200 kr rabatt vid anmälan före 31 maj

 

Torsdagen 6 augusti kl 18.00 – söndagen 9 augusti kl 15.00

Senaste anmälningsdag: 24 juli

Early bird rabatt: 200 kr rabatt vid anmälan före 24 juni

 

Kostnad:

3.100 exkl moms (3.875 kr inkl moms). Program, boende, all mat samt lakan ingår.

Plats:

Stackudden, ca 6 km från Pjätteryd, 2 mil från Älmhult, 1,6 mil från E4 avfart Hamneda

Hämtning i Älmhult kan beställas mot extra kostnad.

Här är Pjätteryd.

 

Stackudden med lada och brunn

Torrtoa och sommardusch i ladan.

Torrtoa och sommardusch i ladan.

Utematsalen i ladan

Utematsalen i ladan

Utsikt från en hängmatta

 

Avspänning i storstugan

Köksfönster i sol

 

Röd pelargon i fönstret

 

Frukost på Stackudden

Brunnen

 

 

Hängstolsvila

 

Hängmattevila

 

Vackra stenmurar överallt

 

På vandring

Share