Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Uppföljning hos läkaren

| 2 Comments

I onsdags var jag tillbaka för uppföljningssamtal med min FunMed-läkare, Carola Bengtsson i Halmstad. Jag uppskattar henne så mycket. Noggrann, kunnig, påläst, intresserad, lyssnar.

Jag tog ju en antibiotikakur för min bakterieväxt i tunntarmen (SIBO – Small Intestial Bacterial Overgrowth). Två veckor efter att kuren var slut gjorde jag ett nytt utandningsprov som jag skickade till England. Men andas i ett provrör och dricker sedan en lactulos-lösning. Därefter gör man ett nytt utandningsprov var 20:e minut i tre timmar. Bakterierna bryter ner kolhydraterna genom vätgas. Om man får en vätgastopp redan efter 80 minuter innebär det att reaktionen sker i tunntarmen. Här ska man alltså inte ha en topp. Utan först senare när lactulosen kommit ner i tjocktarmen.

Symtom på bakterieöverväxt i tunntarmen är t ex vitaminbrist, dåligt upptag av kolhydrater samt problem med magen. Det kan bero på strukturella problem i mag-tarmkanalen t ex efter man haft en kraftig maginfluensa.

Nu fick jag svar på provet och glädjande nog är SIBO:n borta!!! Det känns jätteskönt. Jag äter fortfarande låg FODMAP för att ge tarmen tid att läka. Första steget är alltså avklarat på väg mot bättre hälsa.

Så här väljer jag att se mitt liv. Det är därför även en sådan här resa blir så spännande. Jag vet att detta är för mig – inte mot mig. Varken hälsoutmaningarna eller lösningarna. Så tacksam för det!

Några av de positiva förändringar jag märker i min vardag är:

  • Min envisa, djupa hosta är borta. Den har varit kvar sedan mina två lunginflammationer i vintras.
  • Jag har gått ner i vikt.
  • Jag upplever lite mer energi och känner mig på något vagt sätt gladare.

Jag kör intermittent fasta för att ge kroppen mer tid till vila. Jag äter inget före 11 och inget efter 7. Det går lätt och känns enkelt. Man uppmuntras till ”mealspacing” här; att inte äta mellanmål. Det är lättare att låta bli när det inte är så långt mellan måltiderna. Känner inget sug efter det eftersom jag är mätt och nöjd. Jag börjar med 5-8 dl citronvatten innan frukosten kl 11. Det gör att jag inte är hungrig före frukost. Dessutom har jag tidigare ofta druckit för lite. Nu får jag i mig mycket mer vatten.

Nu känns det inte så komplicerat att undvika för mycket oxalater och att satsa på låga FODMAP:er. Jag har hittat alternativ som känns bra.

Det blir många härliga promenader längs med havet om dagarna. Njuter så av den vidsträckta rymden vid havet.

Jag har fortfarande känningar i lever/galla/bukspottkörtel och upplever att jag är mycket svullen. Därför går vi nu in på nästa fas. Jag fortsätter med kosttillskotten som jag äter (B-vitaminer, Omega 3, saltsyra, probiotika, zink och magnesium). Tillsammans med den probiotika jag tar, Mega Spore Biotic, börjar jag också med några nya produkter i samma serie:

MegaGuard kombinerar skyddande polyfenoler från lakrits, renande kronärtskocka extrakt och lugnande ingefära för att stötta normal matsmältning, reglera magsyra (HCL) samt balansera H.Pylori nivåer samt reducera tillfälliga matsmältningsbesvär såsom gaser, svullen mage och svårigheter med nedbrytningen av föda.

MegaPrebiotika designad för att främja de “GODA” bakterierna i tarmfloran samt för att maximera effekten av Megaspore biotic probiotika.

MegaMucosa som har en blandning av immuglobiner och aminosyror för att stimulera läkning av tarmslemhinnan.

Det blir spännande att se vilka effekter dessa får. Jag ska ta dessa i två månader (MegaMucosa bara den sista) och sedan träffa läkaren igen för ny uppföljning.

FunMed har en serie med kostnadsfria webinarier som är bra tycker jag. Du anmäler dig på deras hemsida, funmed.se. De erbjuder också rådgivningssamtal på 20 minuter. En del av dem är kostnadsfria. De bokas på samma sida.

Tack för att du har läst! Förhoppningsvis finns det något här som ger dig något på vägen. Vi går allesammans tillsammans vägen hem. <3

Share

2 Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco