Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Dags att ta en spruta…

Nu kommer snart vaccinet det nya vaccinet. Det har stressats fram och jag känner inte att det känns säkert alls. Då talar jag för mig själv. Det är en känslig fråga det här med vaccinationer. Många har åsikter till höger och vänster. Jag vill redan nu säga att jag inte inbjuder till debatt. Jag vill bara berätta hur jag tänker.

Förmodligen kommer vaccinationen att bli ett måste för att kunna flyga i framtiden. Det innebär att jag nog så småningom kommer att låta mig vaccineras eftersom jag har min son med familj inklusive två barnbarn på Irland. Men det kommer att dröja. Jag vill inte vaccineras innan det står klart hur det förhåller sig med biverkningar. Vi är nog många som är försiktiga efter det som hände med svininfluensevaccinet.

En näva innan frosten kom i förrgår.

Trots att jag blev väldigt sjuk i influensa så här års för ett år sedan vill jag inte ta influensavaccin. Det har jag inte gjort tidigare heller. När man läser vad vacciner kan innehålla blir det tydilgt för mig att jag vill vaccinera mig så lite det går. Våra kroppar är känsliga instrument. Att spruta in tungmetaller som kvicksilver och bly tillsammans med formaldehyd, serum som tas från fostret på gravida kor, aborterade fosterceller eller vad det kan vara känns högst tveksamt. Var och en måste fatta sina egna beslut utifrån sin hälsa och sina förutsättningar. Väga för- och nackdelar.

Här är en länk där man ser vad många vacciner innehåller. Det är en vaccinlista från USA, februari 2020. Här är en länk som informerar om vad de olika ingredienser kan ha för effekt i kroppen. Den första verkar vara en officiell tillförlitlig lista. Den senare kan jag inte bedöma. Men det går ju att faktagranska vidare de olika delarna.

Min granne har Highland cattle. Så söta.

Jag har däremot nästan bestämt mig för att ta pneumockvaccination nästa vecka. Pneumockbakterier är den vanligaste orsaken till lunginflammtion. Eftersom så många människor är smittbärare av pneumokocker utan att vara sjuka är det omöjligt att helt undvika smitta. Men man kan tydligen minska risken för att bli sjuk om man vaccinerar sig mot pneumokocker.

Jag hade två lunginflammationer i vintras efter influensan och behövde då ta antibiotika i två omgånger. Det är något jag helst undviker i framtiden. Det finns två olika vaccin. En för dem där lunginflammation skulle innebära mycket stor risk och en för dem där det bara är riskfullt. Den första (PPV) verkar vara bättre ur innehållsperspektiv. Den innehåller bara saltlösning samt fenol. Den andra (PSV) innehåller också aluminium samt polysorbat 80 – ingredienser jag helst vill undvika. Anledningen till att jag verkligen funderar på att ta den här vaccinationen är att det är en enda vaccination som håller i många år, ett gammalt beprövat vaccin samt att det bara innehåller saltlösning och fenol. Det låter okej för mig.

Vi får se vad jag beslutar på onsdag. Jag behöver se vilket vaccin det är som erbjuds.

(Det är märkliga tider. Jag har inte taggat sidan med “vaccinationer” eftersom jag vet att Facebook tar bort en del sådana inslag. Jag har heller inte nämnt i första meningen vad vaccinationen som kommer snart gäller. )

Share

Comments are closed.