Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Kökskompostering med mikrober

Bokashi kökskompostering

Jag blev så glad när jag först hörde talas om ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt att ta hand om mitt köksavfall. Älskar att det är så lätt att sköta, inte luktar något, kan grävas ner redan efter tre veckor, ger härlig näring både till jorden utomhus och till mina krukväxter. Det känns helt enkelt bra att veta att jag gör vad jag kan för en bättre miljö samtidigt som det ger mig många fördelar.

Bokashi kökskompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall (som kött, grönsaker och kaffesump) snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.

Blandar du Bokashikli med organiskt avfall så startar en jäsning-/syrningsprocess förutsatt att det är lufttätt. Materialet spjälkas upp och behåller sina proteiner, vitaminer, mineraler och näringsämnen som sedan berikar jorden. Kanske viktigaste av allt är att Bokashi återför kolet till jorden där det hör hemma. Vid traditionell kompostering bryts matresterna ner på ett annat sätt och en stor del av kolet i matresterna blir till koldioxid och metan.

Två av de fem mikrobgrupperna i Bokashi är mjölksyrabakterier, släkt med dem som finns i yoghurt och filmjölk. En är en jästsvamp som liknar bakjäst och de andra är urbakterier som varit med i nästan fyra miljarder år och nu hjälper växterna med sin fotosyntesprocess.

I England, Australien och Nya Zeeland, får Bokashi kökskompostering stöd av de flesta kommuner som ett sätt att reducera matavfall och deponering. I stora städer som London, Seoul och Tokyo finns det offentliga program för hämtning av Bokashi. Hygieniskt och praktiskt i stora städer där människor själva inte har egen jord.

Det enda du behöver är en lufttät Bokashi-hink under köksbänken och en påse Bokashiströ. Du slipper otrevliga slaskpåsar och du behöver inte heller springa fram och tillbaks till din utekompost.

Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Vi spar diesel och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt!

Här hittar du en  Broschyr om Bokashi kökskompostering (pdf) .

Vill du köpa ett startkit eller tillbehör skickar du bara ett mail till mig ( här finns kontaktformulär). Här på Bokashi hittar du mycket information om Bokashi. Om du handlar av mig kommer de att skicka startkitet till dig. Priset är detsamma om du handlar hos dem direkt eller hos mig. Om du handlar här får jag en liten del av försäljningssumman som hjälper mig att fortsätta att blogga. Valet är helt upp till dig och okej vilket som. :)

Du kan läsa mer om Bokashi i olika inlägg på bloggen. Välj bara Bokashi som en kategori. T ex Härlig är jorden.

You can read more about Bokashi in several posts. They are translated to English and you find the translation at the end of the post. For instance this post.

Share

2 Comments

  1. Pingback: Naturens rytm | Livet som det är

  2. Pingback: Härlig är jorden … tankar om hur vi kan ta förbättra jorden i stort och smått | Livet som det är

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco