På den här sidan hittar du några recept utan socker eller snabba kolhydrater. Några innehåller mjölkprodukter som så klart kan bytas ut.
Följande recept finns på sidan:
- Pajdeg
- Laxpaj
- Zuccinibaguetter
- Kladdkaka
- Västerbottenskex
- Müsli med smak av vanilj och kanel
Pajdeg à la LCHF
- 3 dl mandelmjöl
- ½ dl sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- ½ tsk salt
- 40 g smör
- 1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en skål.
Lägg i smör och ägg och knåda ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet i 8-10 minuter. (Gärna med folie runt kanterna så att de inte glider ner som min nedan. )
(You find the recipe in English here. Du hittar blogginlägget här.)
Laxpaj
I det förgräddade pajskalet (se ovan) lägger du i varmrökt lax och broccoli (får gärna koka upp med lite vatten innan de läggs i pajskalet).
Över detta häller du en smet på 4 ägg, 3 dl vispgrädde och hackad dill. (Välj t ex havregrädde om du inte vill använda vanlig grädde.)
Zuccinibaguetter
Recept på zuccinibaguetter
- 4 ägg
- 1½ dl finriven zuccini
- 1½ dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1½ msk kokosnötsmjöl
- ½ dl sesamfrön
- 2-3 msk solrosfrön
- ½ tsk salt
- 1½ tsk bakpulver
Vispa äggen länge till ett fluffigt skum.
Blanda i den finrivna zuccinin i äggskummet.
Blanda alla torra ingredienser och sen blandas allt samman till en deg, låt svälla i 10 minuter.
Dela degen i så många bitar du vill och forma till baguetter med fuktiga händer.
Skär gärna några snitt i ytan.
Baka i ugn på 200 grader i 15-20 minuter för frallor och längre för baguetter. (Jag har nog haft mina frallor inne i 30 minuter.) Kolla på färgen.
(You find the recipe in English here. Här är länken till blogginlägget.)
Kladdkaka enl LCHF
- 2,5 dl Cashewnötter
- 2,5 dl Mandelmjöl
- 2 dl Kokosflingor
- 2,5 dl Kokosmjölk
- 10 dadlar (jag brukar bara ta 7)
- 1 dl kakao
- 1 msk kallt kaffe
*Lite extra kokosflingor för att ha i botten på formen och som dekoration.
Gör såhär: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir en krämig smet. Strö lite riven kokos i botten av en form och klicka ut smeten. Låt kakan stå ett par timmar i kylskåp innan du serverar den om du vill att den ska bli lite fastare. Serveras med fördel med vispgrädde eller kokosgrädde om du inte vill äta mjölkprodukter.
( You find the recipe in English here. Här är blogginlägget.)
Västerbottenskex – underbart goda
- 2 dl riven västerbottenost
- 1 dl pumpakärnor
- ½ del sesamfrön
- ½ del vatten
- 1 tsk fiberhusk
- Flingsalt
Blanda pumpakärnor, sesamfrön och fiberhusk i en bunke. Rör ner den rivna osten och vattnet. Blanda väl med elvisp.
Låt smeten svälla i 10 minuter.
Forma små bollar av smeten.Det blir ca 15 st av den här satsen. Lägg på bakplåtspapper med lite mellanrum då de flyter ut en del.
Grädda 12-15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler.
Kexen blir godast om de får lite färg.
Nötmüsli med smak av vanilj och kanel
(ca 1 liter)
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl hela hasselnötter
- 1 dl hackade hasselnötter
- 1 dl mandel
- 1 dl mandelspån
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl kokosflingor
- 2 dl grovt hackade paranötter
- 1 dl hela linfrön
- 2 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 c
Häll ut nötterna i en långpanna och blanda. Rosta i 15 minuter eller tills nötterna fått fin färg.
Rör om var 5:e minut och vakta så att nötterna inte bränns. Låt nötterna svalna och häll dem i en stor lufttät burk.
Tillsätt kanel och vaniljpulver, skaka och förslut burken.
Serveras gärna till turkisk yogurt eller liknande.
(recept LCHF för kvinnor – Anna Hallén)
Share