Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Recept – LCHF

På den här sidan hittar du några recept utan socker eller snabba kolhydrater. Några innehåller  mjölkprodukter som så klart kan bytas ut.

Följande recept finns på sidan:

  • Pajdeg
  • Laxpaj
  • Zuccinibaguetter
  • Kladdkaka
  • Västerbottenskex
  • Müsli med smak av vanilj och kanel

Pajdeg à la LCHF

  • 3 dl mandelmjöl
  • ½ dl sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • 40 g smör
  • 1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en skål.

Lägg i smör och ägg och knåda ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet i 8-10 minuter. (Gärna med folie runt kanterna så att de inte glider ner som min nedan. :) )

(You find the recipe in English here. Du hittar blogginlägget här.)

Laxpaj

I det förgräddade pajskalet (se ovan) lägger du i varmrökt lax och broccoli (får gärna koka upp med lite vatten innan de läggs i pajskalet).

Över detta häller du en smet på 4 ägg, 3 dl vispgrädde och hackad dill. (Välj t ex havregrädde om du inte vill använda vanlig grädde.)

Laxpaj L

Zuccinibaguetter

Recept på zuccinibaguetter

  • 4 ägg
  • 1½ dl finriven zuccini
  • 1½ dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1½ msk kokosnötsmjöl
  • ½ dl sesamfrön
  • 2-3 msk solrosfrön
  • ½ tsk salt
  • 1½ tsk bakpulver

Vispa äggen länge till ett fluffigt skum.
Blanda i den finrivna zuccinin i äggskummet.
Blanda alla torra ingredienser och sen blandas allt samman till en deg, låt svälla i 10 minuter.
Dela degen i så många bitar du vill och forma till baguetter med fuktiga händer.
Skär gärna några snitt i ytan.

Baka i ugn på 200 grader i 15-20 minuter för frallor och längre för baguetter. (Jag har nog haft mina frallor inne i 30 minuter.) Kolla på färgen.

(You find the recipe in English here. Här är länken till blogginlägget.)

Zuccinibaguetter L

Kladdkaka enl LCHF

  • 2,5 dl Cashewnötter
  • 2,5 dl Mandelmjöl
  • 2 dl Kokosflingor
  • 2,5 dl Kokosmjölk
  • 10 dadlar (jag brukar bara ta 7)
  • 1 dl kakao
  • 1 msk kallt kaffe

*Lite extra kokosflingor för att ha i botten på formen och som dekoration.

Gör såhär: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir en krämig smet. Strö lite riven kokos i botten av en form och klicka ut smeten. Låt kakan stå ett par timmar i kylskåp innan du serverar den om du vill att den ska bli lite fastare. Serveras med fördel med vispgrädde eller kokosgrädde om du inte vill äta mjölkprodukter.

( You find the recipe in English here. Här är blogginlägget.)

 

Västerbottenskex – underbart goda

  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ del sesamfrön
  • ½ del vatten
  • 1 tsk fiberhusk
  • Flingsalt

Blanda pumpakärnor, sesamfrön och fiberhusk i en bunke. Rör ner den rivna osten och vattnet. Blanda väl med elvisp.

Låt smeten svälla i 10 minuter.

Forma små bollar av smeten.Det blir ca 15 st av den här satsen. Lägg på bakplåtspapper med lite mellanrum då de flyter ut en del.

Grädda 12-15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler.

Kexen blir godast om de får lite färg.

 

Nötmüsli med smak av vanilj och kanel

(ca 1 liter)

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl hela hasselnötter
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl mandel
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl grovt hackade paranötter
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 c

Häll ut nötterna i en långpanna och blanda. Rosta i 15 minuter eller tills nötterna fått fin färg.

Rör om var 5:e minut och vakta så att nötterna inte bränns. Låt nötterna svalna och häll dem i en stor lufttät burk.

Tillsätt kanel och vaniljpulver, skaka och förslut burken.

Serveras gärna till turkisk yogurt eller liknande.

(recept LCHF för kvinnor – Anna Hallén)

Share

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco