Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Skördetid

| 0 comments

Bättre sent än aldrig. De här senaste underbart vackra dagarna har inbjudit till att ta hand om det sista i trädgården. Naturligtvis borde jag ha plockat kryddor t ex för torkning för länge sedan. Men det blev helt enkelt inte av. Nu har jag frusit in den sista dillen. Torkställningen kom fram och där vilar idag timjan, pepparmynta, oregano och lite olika frön Jag är inte så bra på att använda mina egentorkade kryddor så jag tar bara hand om det som jag tror att jag kommer att använda. Rent generellt är jag bättre på att ha idéer om vad jag vill göra än att genomföra dem. Älskar bilden av allt som växer och är ofta för lat för att ta hand om allt. Eller prioriterar annat. Bara att erkänna … Därför odlar jag inte heller så mycket längre.Pepparmynta L

Jag älskar ringblommor, men av någon anledning har olika ogräs lyckats ta över den upphöjda bädd där jag sår ringblommor. Det blev varken många blad att torka eller frön till nästa vår. Som tur är frösådde sig ett par i en annan låda och där blev det ett par jättestora ringblomsplantor – tack vare bokashin i lådan. Visserligen kom jag ut en morgon för att upptäcka att älgen hade ätit av allt rakt av. Men det har växt till sig lite efter det. Så jag har kunnat skörda blomblad nu senaste tiden, torkat em lätt ett dygn och sedan lagt i min burk med olivolja. Den har stått senaste månaden i solen för att så småningom bli till en ingrediens i min ringblomssalva. En mycket populär julklapp i den här familjen. Lovar ge recept när jag är igång med den så småningom – om jag någonsin blir det. :)Persiljepesto L

Igår skördade jag all den sista persiljan och gjorde persiljepesto på vad jag hade hemma. Det blev finmald persilja med pressad egen odlad vitlök, malda ekologiska valnötter och riven parmesan. På den tiden jag åt pasta gick det åt mer pesto. Nu har jag en pasta gjorde på bovete som kan bli bra till peston. Den är också god till så mycket annat. Det blir t ex härliga smörgåsar med zuccinifrallorna (se recept under Praktiska tips), pesto, soltorkade tomater och mozzarella. Det är härligt när saker och ting händer ansträngningslöst. Det var bara tur att jag hade alla ingredienser hemma när nu andan föll på igår kväll.

Bloggen har legat i träda ett tag. Det har varit fullt upp med att komma igång med det nya arbetet för Kåre och Zen Coaching i kombination med mina vanliga uppgifter. Ska försöka skriva lite oftare nu.

 

Harvest time

Better late than never. These wonderful, beautiful days recently have invited to take care of the last produce of the garden. Of course, I should have picked herbs, eg for drying a long ago. But I didn´t. Now I have been frozen the last dill.  I put up the drying rack again and on it rest thyme, peppermint, oregano and some different seeds I’m not so good at using my own dried spices so I will only take care of what I think I will use. Generally speaking I am better at having ideas than making them happen. I love seeing it all grow, but am quite lazy at taking full advantage. Or have other priorities. A simple confession … This is the reason why I don´t cultivate so much any more.

I love marigolds, but for some reason different weeds have managed to take over the raised bed where I sowed marigolds. So very few flowers to dry or seeds for next spring. Fortunately a couple of marigolds make their own way over to another another box, where there they loved it and grew big – thanks to the bokashi in the box. One morning when I came out the moose had eaten the top of it all. After that some has regrown and I have been able to harvest petals now and then, dried them overnight lightly and then put them in my jar with olive oil. It has been standing the past month in the sun to eventually become an ingredient in my marigold ointment. A very popular Christmas gift in this family. Promise to post recipe once I get started with it eventually – if I ever do. :)

Yesterday I harvested all the last parsley and did parsleypesto with what I had at home. In it is ground parsley with pressed home-grown garlic, minced organic walnuts and grated Parmesan. Before when I ate more pasta I also used more pesto. Now I have a pasta made of buckwheat that can be good for the pesto now and then. It is also good for so much else. For instance on a roll (glutenfree of course) together with sundried tomatoes and mozzarella. It’s nice when things happen effortlessly. It was just luck that I had all the ingredients at home now that the pesto happened last night.

I haven´t blogged much lately. I have been busy getting started with the new work for Kåre and Zen Coaching combined with my normal duties. Will try to write more often now.

Share

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco