Livet som det är

Vardagliga reflektioner om livet i stort och smått

Ny fas på min hälsoresa

| 4 Comments

En aspekt av livet för mig verkar vara att det är en resa mot ökad hälsa och en friskare kropp. 2012 fick jag en influensa i april efter att ha jobbat mycket i många år. Febern gick aldrig över och jag har fortfarande ansträngningsfeber. Vaknar med 36,5 och har 38,3 efter att jag gjort något fysiskt. Jag är också trött och låg på energi samt har konstiga värden, t ex låga vita blodkroppar. Jag har gjort många insatser under dessa åtta år för att komma till rätta med detta utan större framgång.

För ett tag sedan berättade en god vän som har arbetat som distriktsläkare i 30 år att hon nu snart var klar med sin utbildning inom funktionsmedicin och jag bestämde direkt att jag skulle söka hjälp där.

Funktionsmedicin är ett vetenskapsbaserat förhållningssätt där man tror på att kroppen har stor förmåga till självläkning. Man gör omfattande tester för att se hur kroppen har det och arbetar sedan med att läka, stärka och fylla på där det behövs. Man utgår ifrån att alla sjukdomar har sitt ursprung i matstrupe/magsäck/lever/galla/bukspottkörtel och tarmar.

Det kändes direkt att detta skulle passa mig. Bara det att få reda på vad som inte fungerar i kroppen kändes lockande. Jag har förstått att jag har kronisk inflammation, förmodligen beroende på kroniskt virus.

Jag fick fylla i fyra frågeformulär med mängder av frågor om hur min medicinska och psykologiska historia ser ut, hur min kropp fungerar nu samt hur jag äter och lever. Därefter träffade jag min läkare i 2 timmar i Halmstad (man är garanterad 75 minuter). Hon undersökte kroppen, tittade på tungan, kollade mina fingernaglar m m. Jag fick möjlighet att ställa frågor och hon frågade närmare efter att ha läst mina svar på de inskickade frågeformulären. Hon bestämde vad hon tyckte behövde undersökas och vi bestämde tid för provtagning i Göteborg.

Det var komplicerat med alla proven. Avföringsproverna skulle tas under flera dagar med speciell diet, urinproverna likaså. Utandningsproverna hade också mycket speciell diet. Det var jätteskönt när allt det jag skulle göra själv hemma var klart. Då åkte jag till FunMed i Göteborg med allt i en kylväska. Där tog de också 14 rör blod. Dessa prover skickas till England, USA och Tyskland.

Detta ingick bl a i provtagningen:

  • Födoämnesöverkänslighet
  • Parasiter, blod, svamp och bakterier i tarmen
  • Läckande tarm, tarmirritation
  • Bakterieöverväxt i tunntarmen
  • Näringsbrister (antioxidanter, vitaminer, mineraler, omegafettsyror, aminosyror)
  • Fullt blodstatus
  • Toxiner
  • Oxidativ stress

Sedan hamnade jag plötsligt på sjukhus med inflammerad bukspottkörtel. Det var egentligen perfekt tajming. Jag skulle få reda på proverna veckan efter och kände mig nu mer motiverad än någonsin att ta tag i min hälsa. De hittade ingen anledning till min inflammation. Inga gallstenar och jag dricker inte alkohol. Fyra dagar innan jag blev sjuk började jag med blodtrycksmedicin för första gången. En vecka efter att jag kommit hem från sjukhuset läste jag bipacksedeln igen och upptäckte att en mycket ovanlig biverkning är inflammation i bukspottkörteln. Det låter märkligt om det skulle gå så fort som fyra dagar, men jag har i alla fall bytt medicin.

Sedan följde ett långt möte med min läkare igen via Zoom där hon gick igenom alla provsvaren.

Jag blev glad och lite förvånad över att jag inte hade några parasiter. Jag har ju varit i Indien i minst 6 veckor de senaste 23 åren. Och jätteskönt. Jag hade lindrig bakterieväxt i tunntarmen. Det enda födoämnet jag inte tål är komjölk. Jag hade stora näringsbrister. Framför allt B-vitaminer, zink och magnesium. Dålig fettförbränning, proteinbrist m m. Jag fick massor av mer information, men detta är det viktigaste jag kan komma på just nu.

För två veckor sedan började jag behandlingen. Först behandlar vi bakterieöverväxten i tunntarmen med en antibiotika som bara arbetar i tarmen samt två olika former av probiotika (inte de vanliga mjölksyrebakterierna. Man kan även göra det med några olika örter, men med tanke på min bukspottkörtel kändes det säkrare att ta antibiotikan. Det ska jag hålla på med i tre veckor. Därefter göra nytt utandningsprov för att se om bakterierna är borta. Samtidigt äter jag olika kosttillskott för att förbättra näringsbristerna. Jag får B-12 sprutor varannan dag i två veckor och därefter 1 gång i månaden. Totalt tar jag 38 olika kapslar om dagen. Puh… Det känns så himla bra att ha kommit igång med den läkande processen. Det kommer att ta tid och jag ser verkligen fram emot att se resultaten.  

Under tiden äter jag paleokost. Inget socker, gluten eller mjölkprodukter. Jag äter kött varje dag – ovant, men med tanke på B12-brist trots tillskott och alla andra brister får det vara så ett tag. Bara ekologiskt nötkött från gräsbetande djur.

Än så länge märker jag ingen förbättring. Jag är nästan ännu mer trött, men jag har förstått att det tar med avdödningen av bakterierna. Hoppas på mer energi framöver.

Jag tänkte att jag delar med mig om det ev är fler som kan inspireras och/eller känner igen sig i min historia. Det kostar jättemycket att göra det här. För mig blev det till slut självklart att prioritera det och äntligen kanske få relevant hjälp. Hjälp som är direkt anpassad till mig. Mycket tacksam att jag har möjlighet till det!

Här kan du läsa mer om FunMed: http://www.funmed.se

Share

4 Comments

Leave a Reply

Required fields are marked *.


[+] kaskus emoticons nartzco